Natuurlijk ‘detoxen’? Eet asperges!

De sterke geur van je urine na het eten van asperges herkennen we allemaal wel. En dat is ook helemaal niet erg. Maar wat maakt nu die sterke geur? En waarom zijn asperges zo gezond voor je? Asperges zijn om meerdere redenen gezond! Ik geef in dit blog twee gezondheidsvoordelen:

Het eerste gezondheidsvoordeel is dat asperges rijk zijn aan kalium. Kalium beschermt je bloedvaten en ondersteunen je nieren. De nieren zorgen voor een goede vochtbalans, bloeddruk én dat afvalstoffen via de urine het lichaam verlaten. En dat zorgt voor de natuurlijke ‘detox’.

Aan het einde van de winter heeft ons lichaam net even dat extra zetje nodig om afvalstoffen en overtollig vocht van de winter kwijt te raken en om energiek de lente in te gaan. Daarom komen asperges ook in mei van het land. Een leuk weetje van moeder natuur!

Het tweede gezondheidsvoordeel is dat asperges glutathion bevatten. Glutathion is een sterk antioxidant. Dit betekent dat het vrije radicalen kan tegengaan. Vrije radicalen willen we zoveel mogelijk buiten de deur houden. Glutation beschermt ons immuunsysteem en daardoor zijn we minder vatbaar voor ziektes. Ook avocado en walnoten bevatten veel glutathion.

Maar wat maakt nu die sterke geur? Het stofje asparagine is de ‘boosdoener’. Het omzetten in asparaginezuur is een onderdeel van de natuurlijke detox. Overigens maakt niet iedereen dit stofje aan. Dit doet echter aan de werking niet af. Niets om je zorgen over te maken!

Wil je eens wat anders dan asperges met zalm? Ben je toe aan een twist? Eet asperges met tofu. Tofu past perfect in een leefstijl met minder vlees, meer plantaardig eten. Wil je meer weten over de vleesvervanger tofu? Lees dan mijn blog of neem contact met mij op voor meer informatie. Direct een afspraak maken is ook mogelijk!