WATER – SPORTDRANK – SPONS

Gisteren deelde ik samen met andere vrijwilligers water, sportdrank en sponzen uit tijdens de Triathlon in Rosmalen. Een atleet zei naderhand tegen mij dat hij het gevoel had dat zijn lichaam water niet goed kon opnemen tijdens het onderdeel hardlopen. Waar kan dat aan liggen? Die vraag krijg ik vaker in mijn praktijk.

Op het moment dat je sport gaat je lichaam zweten. Zweten betekent dat je lichaam zout verliest. Zout heeft veel functies in je lichaam, waaronder het reguleren van je vochthuishouding. Een zouttekort komt bij matige inspanning niet snel voor, maar bij langdurig en intensief sporten kan een zouttekort wel optreden. Zeker wanneer het warm is buiten, je van nature snel zweet of je te warm gekleed bent.

Veel sporters gaan dan meer water drinken. Dat lijkt de beste oplossing, maar als je water niet combineert met natrium, dan kan het lichaam het vocht niet opnemen. Gevolg: je gaat waarschijnlijk nog meer zweten en je vochttekort neemt nog verder af. Maar dat willen we nu net voorkomen! Wat adviseer ik je? Neem een sportdrank mét natrium tijdens een intensieve inspanning en combineer dit met water. Het natrium in de sportdrank zorgt dat vocht sneller wordt opgenomen en dat je lichaam het vocht ook beter vasthoudt.

Praktisch: moet ik dan een dure sportdrank kopen? Nee, dat is niet nodig. Je kunt de sportdrank gemakkelijk zelf maken door limonade op basis van natuurlijke suikers met 500 ml water en een mespunt zout te mengen. Natuurlijk zijn er ook goede sportdranken te koop en kan ik je daarover persoonlijk adviseren.