Voedingsadvies voor de sporter, flexitarïer en bij maagklachten
Ben je sporter, flexitariër of heb je gezondheidsklachten, zoals maagklachten, slechte huid of ben je vermoeid? Als voedingsdeskundige begeleid ik je graag met persoonlijk voedingsadvies naar een gezond en energieker leven. Uitgangspunt is gezonde voeding, met aandacht voor voldoende variatie en gebaseerd op de seizoenen. De juiste hoeveelheden vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vocht zorgen voor een goed functionerend lichaam. Geen dieet, geen tijdelijkheid, maar een blijvende verandering!
Ons huidige voedingspatroon zorgt ervoor dat we vaak te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Een oorzaak is de verarming van landbouwgrond, onnatuurlijke bereiding van voedsel (frituren en bakken) en door eenzijdig voer dat vee eet. Ook krijgen we in de huidige tijd te veel schadelijke stoffen binnen, waardoor gezonde voedingsstoffen niet altijd goed worden opgenomen. Denk aan toevoegingen, zoals E-nummers en zoetstoffen. Dit betekent dat er naast gezonde voeding eventueel voedingssupplementen nodig zijn.
Ik geef orthomoleculair voedingsadvies op maat, afgestemd op wie jij bent en wat jij nodig hebt. Wil je weten welke voedingsstoffen in welke hoeveelheden jij nodig hebt? Als sporter, of als je minder vlees, meer plantaardig wilt eten? Ik kijk graag met je mee. Of wil je weten hoe voeding kan bijdragen aan herstel van maagklachten zoals een opgeblazen buik, steken in je zij of buikpijn. Maar denk ook aan andere klachten, zoals een slechte huid, slecht slapen, menstruatiepijn, PCOS, PMS, vermoeidheid, reuma of pijnlijke borsten? Samen gaan we op zoek naar de oorzaak en herstellen we jouw lichaam met de juiste voeding op maat. En waar nodig ondersteun ik met voedingssupplementen, gebaseerd op jouw behoefte. Je ervaart zelf hoe je gezond blijft. En dat betekent dat je niet alleen sla hoeft te eten. Ik snap ook dat eten vooral lekker moet zijn!
Lees hieronder meer over mijn expertise of neem contact met mij op. Of maak direct een afspraak. Ik begeleid je graag!
Als (fanatiek) sporter is dat wat, wanneer en hoeveel je eet van invloed op je sportprestatie. Merk je dat je tijdens een training al snel door je energievoorraad heen bent? Je hoofd kan en wil verder, maar je lichaam vraagt om energie. Ben je steeds intensiever gaan sporten, maar kom je niet verder?
Heb je tijdens het sporten last van verzuring, steken in de zij of heb je last van je maag? Drink je vooral water na het sporten? Water is niet altijd goed voor herstel. Water zorgt ervoor dat je natriumgehalte daalt en kan zorgen voor een minder goede hydratatie. Wil je weten hoe je wel goed kunt hydrateren?
Ook een tekort aan magnesium kan een oorzaak zijn.
Ben je na het sporten vaak (over) vermoeid, heb je krampen in je spieren als je in bed ligt? Herstel begint al voordat je gaat sporten. Vergeet ook niet dat voor een goed herstel óók koolhydraten nodig zijn.
Wil je weten wat voor jou een ideale combinatie is als je vegetarisch en/of veganistisch eet én (intensief) sport?
Overweeg je om minder vlees te gaan eten? Maar weet je niet waar je moet beginnen en wat je dan moet eten? Wat doe je bijvoorbeeld op brood in plaats van kipfilet of worst? Heb je wel eens kant-en-klare vleesvervangers in de supermarkt gekocht, maar viel dit niet goed in de smaak? Wil je weten hoe je smaak geeft aan je maaltijden zonder vlees, maar door het gebruik van kruiden en specerijen? Denk bijvoorbeeld aan kruiden, zoals kerrie, tijm en basilicum.
Twijfel je of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamine B12, eiwitten of vezels, als je minder vlees en meer plantaardig eet? Je kunt echter ook een tekort hebben als je wél vlees eet. Het eten van voedingsstoffen rijk aan vitamines is de eerste stap, maar de tweede stap is dat je lichaam de vitamines ook moet (kunnen) opnemen.
Een ander voordeel is dat je bij een plantaardig voedingspatroon meer vezels eet. En dat is positief, want de gemiddelde Nederlander krijgt te weinig vezels binnen, terwijl vezels goed zijn voor je lichaam.
Proef je uren later nog wat je hebt gegeten? Heb je last van brandend maagzuur of het gevoel dat er een steen op je maag ligt? Je eerste gevoel is waarschijnlijk dat je denkt dat je teveel maagzuur hebt. Maar waarschijnlijk heb je te weinig maagzuur, waardoor je voeding te lang in je maag blijft zitten.
Heb je vaak een opgeblazen buik? Sta je in de ochtend op met een platte buik en heb je in de avond het gevoel dat je zwanger bent? Vooral vrouwen ervaren dit probleem. Vaak is de oorzaak onschuldig en makkelijk te verhelpen. Een volle dikke darm werkt vertragend en kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Hoe voorkom je dit? Eet bijvoorbeeld (meer) vezels!
Kun je niet in slaap komen of lig je vaak een halve nacht naar het plafond te staren? Een goede nachtrust begint in je darmen. Ik hoor je denken: hoe zit dat dan?
Heb je vaak last van een slechte huid? Smeer je allerlei crèmes tegen een droge huid en heb je producten om je poriën schoon te houden, maar heeft dit weinig effect? Een stralende huid komt (grotendeels) van binnenuit. Herstel je (slechte) huid en eet onder andere meer producten met vitamine A en C. Wil je weten welke producten veel vitamine A en C bevatten? Ik help je graag!
Heb je last van artrose en ben je benieuwd wat voeding kan doen om de pijn te verminderen, maar ook om ontstekingen te remmen? Aandacht voor ontstekingsremmende voeding kan een gunstige bijdrage leveren. Denk aan het toevoegen van goede vetten, zoals bijvoorbeeld uit zalm, avocado en walnoten. Maar ook door extra aandacht te besteden aan vitamine C, voornamelijk uit groenten en fruit. Denk ook aan het minderen van vlees en vlees te vervangen voor plantaardige alternatieven.