Voedzaam ontbijt: smoothiebowl met spinazie, banaan en avocado

Smoothiebowl met spinazie, banaan en avocado

Groente, zoals spinazie en avocado, bij je ontbijt in de ochtend zorgen er al voor dat je al aan het begin van de dag vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Nu begrijp ik dat je in de ochtend misschien geen rauwe spinazie of avocado gaat eten, maar verwerkt in deze smoothiebowl is het heerlijk. Ik vind het belangrijk om de smoothiebowl met een lepel te eten in plaats van te drinken. Dit is voor je lichaam ook gemakkelijker te verteren. De vitaminen en mineralen worden daardoor door je lichaam ook beter opgenomen.

Spinazie door je ontbijt

Spinazie tijdens je ontbijt zorgt voor je lichaam al direct voor een energieboost. Heerlijk! Maak de smoothiebowl af met granola, vers fruit en pompoenpitten. Zo maak je het ontbijt tot een volwaardig ontbijt.

Wist je dat spinazie rijk is aan foliumzuur? Naast kool en veldsla is het één van de grootste bronnen. Naast spinazie zijn ook spruitjes, bloemkool, broccoli en doperwten rijk aan foliumzuur. Vooral voor zwangere vrouwen is foliumzuur erg belangrijk. Foliumzuur verkleint de kans op afwijkingen bij het kind.

Spinazie is ook rijk aan luteïne. Luteïne is een caroteen dat bescherming kan bieden tegen problemen met hart- en vaatziekten. Vooral rauwe spinazie bevat veel caroteen. Ideaal dus in om je ontbijt te verwerken. Ook is spinazie rijk aan vitamine E en C. De combinatie maakt dat het een goede bestrijder is tegen vrije radicalen.

Spinazie staat ook wel bekend om zijn hoeveelheid aan ijzer. Althans, dat dachten wij altijd. In spinazie is ook zeker een grote hoeveelheid ijzer aanwezig, maar er zijn andere bronnen, zoals rode linzen, quinoa, pompoenpitten en broccoli, waar veel meer ijzer in zit. Maak combinaties, zoals bij dit ontbijt en voeg bijvoorbeeld een handje pompoenpitten toe. Of denk aan gepofte quinoa door je granola. Overigens is een smoothiebowl met een zelfgemaakte granola van quinoa ook erg voedzaam en lekker als ontbijt.

Schommelende bloedsuikerspiegel

Vaak bestaat een smoothiebowl als ontbijt in de ochtend uit meerdere soorten fruit en is banaan het hoofdbestanddeel. Dat maakt de smoothiebowl niet altijd een gezond alternatief als ontbijt. Je krijgt daardoor in de ochtend al veel natuurlijke fruitsuikers binnen. Vaak bestaan deze ontbijtjes ook niet uit goede vetten en eiwitten, terwijl dit ook in de ochtend belangrijk is. Gevolg: een schommeling in je bloedsuikerspiegel.

Waarom wil je geen schommeling in je bloedsuikerspiegel? Een schommeling zorgt ervoor dat je trekt krijgt in snelle suikers, zoals chocolade of koekjes. Het is moeilijk om de verleiding te weerstaan.
Je bloedsuikerspiegel zet iets over de hoeveelheid suiker in je bloed, glucose. Glucose is de brandstof voor onze hersenen, organen en onze spieren. De glucose kan alleen worden gebruikt als het wordt opgenomen in je cellen. Dat kan door het hormoon insuline. Insuline helpt glucose in je cellen te krijgen. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk om stress te verminderen. Je lichaam maakt dan minder stresshormoon (cortisol) aan. Ook helpt een stabiele bloedsuikerspiegel om vermoeidheid te voorkomen. Het nuttigen van snelle suikers is een belasting voor ons lichaam en zorgt voor vermoeidheidsklachten. Ook kan ons slaaphormoon van slag raken, waardoor je allerlei slaapproblemen kan ervaren. Bovendien maakt een stabiele bloedsuikerspiegel dat je minder last krijgt van eetbuien, of dat je juist te weinig gaat eten.

Vezelrijk ontbijt

Neem je in de ochtend al een vezelrijk ontbijt, zoals een ontbijt met havermout en volkorengranen en groenten, zoals spinazie, dan kan dit helpen om schommelingen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen.

In deze smoothiebowl is een halve avocado en spinazie toegevoegd. Dit zorgt dat je geen schommeling krijgt in je bloedsuikerspiegel. De granola bevat ook noten. Dit zijn ook goede vetten en de noten zijn eiwitrijk.

Recept voor 1 smoothiebowl als ontbijt:

• 200 gram Griekse yoghurt
• ½ avocado
• kwart banaan
• 100 gram bevroren spinazie diepvriesblokjes
• 2 el Holie Granola noten van @holieofficial
• 1 el pompoenpitten
• schepje kokos (naar wens)
• handje verse blauwe bessen

Doe de Griekse yoghurt met de avocado, banaan en spinazieblokjes in een krachtige blender. Schenk in een kom en maak af met de granola, pompoenpitten, kokos en blauwe bessen.

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige en sportvoedingsdeskundige Zaltbommel