Pilav zonder vlees met kikkererwten

Week zonder vlees en zuivel – pilav met kikkererwten

Van 6 t/m 12 maart 2023 is het de week zonder vlees en zuivel. Doe jij ook mee?

Je vraagt je als hardloper misschien af of je wel voldoende vitaminen binnenkrijgt als je geen vlees en zuivel eet. Het is belangrijk dat je zorgt voor een volwaardig voedingspatroon met eiwitten, ijzer, vitamine B1, B2 en calcium. En dat is eenvoudiger dan je denkt!

Vaak kiezen we wekelijks voor onze favoriete gerechten met vlees in de hoofdrol. Gelukkig zijn er veel alternatieven, die soms nog wel lekkerder zijn dan de traditionele variant.
Zelf ben ik een enorme fan van kip pilav. Ook kip pilav is eenvoudig zonder vlees te maken!

Ik maakte een variant zonder vlees, maar met kikkererwten. En voor jou als hardloper is deze variant een prima herstelmaaltijd na het hardlopen.
Kikkererwten — > rijk aan vezels en eiwitten — > goed voor het herstel van je botten en voor het behoud van je spierkracht.

Tip: combineer je kikkererwten met een graansoort, zoals rijst. Ons lichaam kan de eiwitten dan beter opnemen.

Recept voor 2 personen:
– 200 gram kikkererwten
– 250 gram kastanjechampignons
– 1 kleine ui
– halve rode paprika
– 200 gram tomatenblokjes
– 1 wortelpeen
– 200 gram verse ananas, in blokjes
– 1 tl komijnpoeder, 1 tl cayennepeper en 1 tl gemberpoeder
– een handje verse peterselie
Snipper de ui. Maak blokjes van de rode paprika en de wortelpeen. Maak kwarten van de kastanjechampignons. Fruit de ui en voeg de rode paprika, de wortelpeen en de kastanjechampignons toe. Roer goed door. Voeg ook de kruiden toe. Voeg de tomatenblokjes toe en roer nogmaals goed door. Laat ongeveer 5-10 minuten op laag vuur garen. Voeg halverwege de ananasstukjes toe. Serveer met zilvervliesrijst en maak af met een handje verse peterselie. Smakelijk!

 

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige Zaltbommel