Waarom seizoensproducten zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon

Op de foto zie je mij bij een lokale boerderij op Curaçao. Lokale seizoensproducten zorgen voor een gevarieerd voedingspatroon. En daar gaat mijn voedingshart sneller van kloppen! Het is een, zoals ze zelf zeggen, boer-tot-bord-concept”. Het verbouwen van groenten en fruit gebeurt op de boerderij op een duurzame en biologische manier. En dat is een uitdaging, gelet op de temperatuur op het eiland.

Als ik in het buitenland ben, dan ben ik altijd vrij snel in een supermarkt of bij een lokale boer te vinden. Ik ben benieuwd naar de lokale groenten en fruit. Op Curaçao is dat onder andere avocado, aubergine, papaya en mango.

Het voordeel is dat de producten lokaal worden verbouwd, enorm voedzaam én lekker zijn. En je brengt daardoor automatisch variatie aan in je voedingspatroon! Bovendien is het kopen van lokale seizoensproducten ook beter voor je portemonnee.

Waarom is variatie in je voedingspatroon belangrijk?

Variatie is belangrijk, omdat niet alle groente- en fruitsoorten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten. Het kan zijn dat seizoensproducten uit de lente meer vitamine E en A bevatten en seizoensproducten uit de herfst juist weer meer vitamine C. Door variatie in je voedingspatroon aan te brengen, ook in de seizoensproducten, krijg je meerdere vitaminen en mineralen binnen. En dat is net waar je naar op zoek bent! Door variatie aan te brengen en voor seizoensproducten te kiezen, kun je gemakkelijk van alle gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten groenten en fruit profiteren.

Waarom is een voedingspatroon gebaseerd op seizoensproducten beter voor je portemonnee

Lokale seizoensproducten worden geteeld onder de ideale omstandigheden. In de zomer zijn de temperaturen hoger en is er meer zonlicht beschikbaar. Dit maakt dat bijvoorbeeld aardbeien en boontjes goed kunnen groeien. Dit komt uiteindelijk ook de smaak ten goede. Ook leggen de lokale seizoensproducten een minder lange reis af.

Ook in Nederland bestaan tal van dit soort concepten. Ga bijvoorbeeld naar de weekmarkt en vraag de koopman wat de seizoensproducten zijn of neem een abonnement op een wekelijks seizoens-groentepakket van de lokale boer.

In mijn voedingspraktijk besteed ik volop aandacht aan groenten en fruit uit het seizoen. Tijdens mijn begeleiding baseer ik mijn menusuggesties op de seizoenen, maar wel afgestemd op wie jij bent en wat jij nodig hebt. Ervaar je veel stress? Dan is extra aandacht voor vitamine C belangrijk. Dat geldt overigens ook als je intensief sport. Dan is magnesium ook erg belangrijk. En vergeet vitamine E niet.

Ben je toe aan variatie in je voedingspatroon zonder dat het urenlange voorbereiding in de keuken van je vraagt en onbetaalbaar is? Maar wil je wel lekker én gezond blijven eten? Neem dan contact met mij op.