Waarom zijn vezels zo belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel?

Heb je vaak een enorme energiedip na het eten? Neig je na het eten vaak naar iets zoets? Ben je snel geprikkeld? Denk je de hele dag aan eten?

Stabiele bloedsuikerspiegel

Grote kans dat je geen stabiele bloedsuikerspiegel hebt en deze gedurende de dag erg schommelt. Dit is vervelend als dit invloed heeft op je humeur en je energieniveau. Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je je fit en energiek voelt.

Kort gezegd breekt ons lichaam alle koolhydraten die wij eten af tot glucose. Ons lichaam zorgt ervoor dat glucose vanuit de darmen in ons bloed terechtkomen. Het hormoon insuline zorgt er vervolgens voor dat de glucose naar onze cellen wordt gestuurd om op die manier energie op te wekken. Eten we snelle koolhydraten, zoals suiker, witbrood, witte pasta of witte rijst dan zet ons lichaam glucose te snel om. Het gevolg: een bloedsuikerspiegel die snel stijgt. Ons lichaam maakt dan direct insuline aan om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen. Dit te veel aan insuline zorgt dat ons lichaam weer opnieuw vraagt om snelle suikers. Dit kan maken dat je snel na het eten alweer direct trek hebt. Conclusie: een schommelende bloedsuikerspiegel.

Vezels

Wat én wanneer je eet is dus direct van invloed op je bloedsuikerspiegel. Het eten van o.a. voldoende vezels uit voeding is belangrijk voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit maakt dat je een langer verzadigd gevoel hebt en niet direct verlangt naar zoete snacks. Dit komt omdat de vezels ervoor zorgen dat de suikers uit koolhydraten door je lichaam minder snel worden opgenomen.

Denk je bij vezelrijke voeding vooral aan granen, zoals havermout? Vergeet dan ook groenten en fruit niet. Ook groenten en fruit zijn rijk aan vezels. Denk bij vezelrijk fruit in de ochtend aan een appel, peer of ga voor rode bessen. Rode bessen — > nu in het seizoen. Naast een grote hoeveelheid vezels bevatten rode bessen ook vitamine B1, C en K.

Ontbijttip: meng verse rode bessen door je havermoutontbijt. Voedzaam en lekker!

Welke groenten zijn rijk aan vezels? Denk aan: broccoli, pastinaak, zuurkool, sperziebonen en witte kool. Varieer je deze groenten met bijvoorbeeld zilvervliesrijst? Dan zorgt dit voor je lichaam voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De vezels uit de groenten zorgen voor een verzadigd gevoel. Bovendien zorgen de vezels uit voeding voor een goede darmwerking. Dit maakt dat je problemen met je stoelgang kunt voorkomen. Ook bestaande klachten kunnen verminderen. Wat is wel belangrijk? Het is belangrijk als je vezels eet om te zorgen voor een voldoende vochtinname. Vezels kunnen goed hun werk doen als je lichaam voldoende gehydrateerd is.

Kaneel

Vergeet ook niet om aan je ontbijt kaneel toe te voegen. Kaneel staat erom bekend dat het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit maakt dat je na je ontbijt minder trek hebt in zoetigheid. Heerlijk in combinatie met appel en rozijnen. Zowel een appel als rozijnen bevatten vezels.

Stress en een stabiele bloedsuikerspiegel

Ervaar je geregeld stress? Dan verbruikt je lichaam meer energie. Je lichaam maakt ook meer glucose vrij uit je lever en je spieren. Dit maakt dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Gevolg: je hebt een behoefte aan suiker. Ervaar je veel stress? Dan is het juist belangrijk om te zorgen voor voeding waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Laat suikers achterwege en ga voor vezelrijke voeding.

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige en sportvoedingsdeskundige Zaltbommel