Vitaminen en hardlopen in de winter: vergeet een goede multivitamine en vitamine C niet!

Een gezonde leefstijl is heel belangrijk. Hardlopen in de winter is belangrijk om je niveau te behouden, zodat je in het voorjaar gemakkelijk je aantal kilometers kunt uitbreiden. Het is in de winter voor jou als hardloper wel belangrijk dat je zorgt voor voldoende vitaminen en mineralen. Waar denk ik aan bij vitaminen en hardlopen in de winter? Vergeet niet dagelijks een goede multivitamine en kies voor vitamine C.

Hardlopen draagt bij aan het in stand houden van een goede gezondheid. Hardlopen kan voor je lichaam in sommige gevallen ook zorgen voor een stressreactie. Je vraagt veel van je lichaam tijdens het hardlopen. Denk aan het weren van de koude temperaturen en andere invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Dat is niet erg, dat maakt ook dat je lichaam fitter en sterker wordt en zich beter kan herstellen. Het is wel belangrijk dat je zorgt dat je gezond bent én blijft.

Verlaagde weerstand

Het gevaar van hardlopen in de winter is een verlaagde weerstand. Een verlaagde weerstand kan ontstaan door de koude temperaturen in combinatie met een tekort aan voldoende vitaminen en mineralen. Krijg je te weinig vitaminen en mineralen binnen, dan kan het zijn dat je darmen niet goed kunnen werken. En zijn je darmen gezond, dan voorkom je een verlaagde weerstand. Op het moment dat je darmen niet goed werken, dan krijgen virussen en bacteriën van buitenaf meer kans om het lichaam binnen te dringen. Gevolg: verlaagde weerstand want kan resulteren in ziekte. Het is in de winter dus extra belangrijk dat je weerstand op orde is. Hoe doe je dat onder andere? Zorg dagelijks voor voldoende groenten en fruit. Dat is de basis. Een gezond voedingspatroon met voldoende variatie en gebaseerd op de seizoenen is het uitgangspunt.

In mijn voedingspraktijk in Zaltbommel begeleid ik onder andere hardlopers. Ik krijg in mijn voedingspraktijk geregeld de vraag of het als hardloper in de winter raadzaam is om extra voedingssupplementen te gebruiken. Mijn advies: vul je voedingspatroon dagelijks aan met een goede multivitamine en ga voor extra vitamine C. Ik leg je hieronder uit waarom het als hardloper in de winter extra belangrijk is om te zorgen dat je vitaminen op orde zijn. Natuurlijk is ieder lichaam anders en heeft ieder lichaam andere behoeften, vooral in de winter.

Multivitamine

Waarom is het als hardloper in de winter extra belangrijk om een multivitamine te nemen? Een multivitamine bestaat uit meerdere vitaminen en mineralen die voor jou als hardloper belangrijk zijn om je weerstand op orde te houden. Je krijgt zo op een gemakkelijke manier meerdere vitaminen en mineralen binnen. Een multivitamine is altijd een aanvulling op een gezond voedingspatroon. Een multivitamine vervangt nooit een gezond voedingspatroon. Nu vraag je je misschien af, waar moet je op letten bij het kopen van een multivitamine? Het is belangrijk om te kijken naar de samenstelling van de multivitamine. Welke vitaminen zijn voor jou belangrijk? Denk bij jou als hardloper niet alleen aan vitaminen, zoals vitamine B en C, maar ook aan de mineralen koper, chroom en mangaan. Daarover lees je meer in mijn volgende blog.

Vitamine C

Naast een gezond voedingspatroon, een multivitamine, is ook extra vitamine C voor iedere hardloper belangrijk! Waarom is vitamine C belangrijk voor een hardloper? Vitamine C heeft een positieve invloed op je weerstand. Het beschermt je tegen vermoeidheid. Maar belangrijker nog is dat vitamine C je beschermt tegen indringers van buitenaf. En dat is wat je als hardloper in de winter nu net nodig hebt om een verlaagde weerstand te voorkomen.

Bij een gezond voedingspatroon met extra aandacht voor vitamine C denk ik aan het eten van groenten en fruit die veel vitamine C bevatten. Dat is met name in de winter belangrijk. Kies voor groenten, zoals broccoli, spruitjes, boerenkool, paksoi, rode paprika of ga voor witte of rode kool! Dit zijn echte vitaminebommetjes voor jou als hardloper! Zijn er ook fruitsoorten met veel vitamine C? Jazeker, denk aan sinaasappels, kiwi, kakifruit, blauwe bessen of ga voor granaatappelpitjes.

Tip: ga bij de lunch al voor extra groenten, maak reepjes van een rode paprika klein als tussendoortje tussen de lunch en het diner. Zo zorg dat de verlaagde weerstand in de winter voor jou als hardloper geen kans krijgt!

Voldoende drinken

Naast het eten van voldoende groenten en fruit, voornamelijk rijk aan vitamine C, het nemen van een goede multivitamine en extra vitamine C om te zorgen dat de verlaagde weerstand geen kans krijgt, is het ook heel belangrijk om te zorgen dat je in de winter voldoende drinkt. En dan heb ik het niet alleen over het drinken van een glas water na afloop van een hardlooptraining, maar juist ook vooraf én tijdens een hardlooptraining is het drinken van voldoende water of sportdrank belangrijk. Ook in de winter is dit heel erg belangrijk. Niet alleen in de zomermaanden, maar ook in de winter zorgt je lichaam voor het afvoeren van afvalstoffen. Je lichaam gaat zweten om afvalstoffen af te kunnen voeren. Nu kan ik mij voorstellen dat je in de winter minder behoefte hebt aan water. Is het water bijvoorbeeld te koud? Drink eventueel lauwe thee in plaats van een koud glas water.

Workshop over vitaminen en hardlopen

Wil je meer weten over vitaminen, het gebruik van een multivitamine of vitamine C in combinatie met hardlopen? Wil jij een verlaagde weerstand voorkomen? Houd de website en Instagram in de gaten voor de eerstvolgende workshop en de verdere invulling daarvan.

Voedingsadvies op maat

Ben je verder benieuwd wat ik als sportvoedingsdeskundige uit Zaltbommel voor jou als hardloper kan betekenen? Ik laat je graag zelf ervaren hoe belangrijk de juiste voeding op het juiste moment is voor je hardloopprestaties. Of je nu een beginner of gevorderde hardloper bent! En zeker in de winter is aandacht voor vitaminen en hardlopen belangrijk!

Meer weten? Kijk dan eens naar mijn vernieuwde programma Wayve Food & Run.