Waarom is het drinken van water tijdens het hardlopen zo belangrijk?

Vochtbalans tijdens het hardlopen

Je hebt tijdens het hardlopen meer water nodig dan je misschien denkt. Waarom is het drinken van water tijdens het hardlopen zo belangrijk? Onze innerlijke thermostaat is tijdens het hardlopen het grootste deel van de tijd bezig met het afkoelen van het lichaam om zo de lichaamstemperatuur rond de 37 graden te houden. Vooral door toedoen van de huid koelen we af. Water reguleert onze thermostaat.

Ga je tijdens het hardlopen pas water drinken op het moment dat je dorst hebt, dan ben je in veel gevallen al te laat. Als je het vocht dat je door zweten verliest niet tijdig aanvult, dan stijgt je lichaamstemperatuur en deze blijft ook stijgen. Dit maakt dat het hardlopen ook steeds zwaarder wordt. Dit komt ook omdat je spierfunctie afneemt, doordat onder andere de mineralen kalium, natrium en magnesium uit balans raken. Deze mineralen zijn nodig voor een goede spierfunctie.

Is het erg warm buiten, drink je te weinig en begin je onvoldoende gehydrateerd aan een hardloopwedstrijd? Dan ligt een hitteberoerte op de loer. Je lichaam krijgt het tijdens het hardlopen zó warm dat je normale lichaamsfuncties uit kunnen vallen. Drink dus voldoende, want dat willen we voorkomen!

Wat zijn signalen van je lichaam dat je mogelijk een vochttekort hebt? Je voelt je suf, slap en verward tijdens het hardlopen. Ook heb je een hoge hartslag en kun je moeilijk ademhalen.

Ben je benieuwd of je voldoende water drinkt en ben je benieuwd hoe je kunt zorgen voor een goede vochtbalans? Ik denk graag met je mee!

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige en sportvoedingsdeskundige Zaltbommel