Welke voeding heb ik nodig bij stress?

We leven in stressvolle tijden. Ben jij iemand die alles eet wat je tegenkomt op het moment dat je stress ervaart of krijg jij geen hap door je keel in tijden van stress?

Ik geef je hieronder tips welke voedingsmiddelen je kunt eten als je stress ervaart.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de vorming van botten en spieren. Ook zorgt magnesium voor de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium noemen ze ook wel het antistressmineraal. Ervaar je een lange periode stress, dan loop je snel een tekort aan magnesium op. Voor het goed functioneren van je spieren is magnesium erg belangrijk. Het zorgt niet alleen voor ontspanning van je spieren, maar ook voor de opbouw van je spieren én botten.

Waar denk ik aan bij voeding rijk aan magnesium? Ongebrande en ongezouten noten, zoals amandelen en cashewnoten bevatten veel magnesium. Maar ook zaden en pitten, zoals lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten zijn rijk aan magnesium. Voeg noten en zaden en pitten toe aan je ontbijt, zodat je de dag al met goede voeding begint. Denk aan een yoghurt met fruit, noten en zaden en pitten. Voeg een banaan toe. Een banaan is niet alleen rijk aan magnesium, maar bevat ook een grote hoeveelheid kalium. Kalium is ook een belangrijk mineraal om stress in je lichaam te reguleren. Maak in de avond een maaltijd met groene groenten, zoals courgette, spinazie of broccoli.

Vitamine C

Vitamine C is een vitamine die nodig is voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand. Vitamine C helpt bij het verminderen van stress. Dit komt omdat vitamine C de hoeveelheid cortisol verlaagt. Cortisol is een stresshormoon die in je lichaam wordt aangemaakt op het moment dat je stress ervaart. Je lichaam verbruikt ook meer vitamine C ten tijde van stress.

Waar denk ik aan bij voeding rijk aan vitamine C? Denk aan onder andere kiwi’s, sinaasappels en blauwe bessen. Maar vergeet ook bananen en stukjes meloen niet. Ook groenten zijn rijk aan vitamine C, zoals broccoli, spinazie en rode paprika’s.

Ervaar je geregeld stress? Zorg dan dat je voldoende producten rijk aan magnesium én rijk aan vitamine C binnenkrijgt. Good food = Good mood!

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige Zaltbommel