Buikpijn tijdens het hardlopen: neem rust en vermijd peulvruchten en vezels!

Buikpijn tijdens het hardlopen

Buikpijn tijdens het hardlopen, heel vervelend! Je hebt uitgekeken naar de training of wedstrijd en na een paar minuten ervaar je al een hevige buikpijn. Denk aan maagklachten tijdens het hardlopen, zoals steken in de zij, misselijk of zelfs diarree of overgeven. Waarschijnlijk is de buikpijn het gevolg van het nemen van te weinig rust na het eten van de maaltijd en het hardlopen. Dit zorgt dat er minder energie beschikbaar is voor het hardlopen. Je lichaam heeft na het eten minder bloed beschikbaar om hardlopen te ondersteunen. Je lichaam is namelijk bezig met de vertering en de opname van voedingsstoffen te ondersteunen. Gevolg: buikpijn.

Maar wat is dan een geschikte tijd om te wachten om maagklachten tijdens het hardlopen, zoals buikpijn, te voorkomen? Dat is per persoon verschillend en hangt af van de grootte van de maaltijd, het type training en hoe jouw lichaam daarop reageert

Steken in zij

Steken in de zij komen vaak plotseling tijdens het hardlopen opzetten. Je kunt niet anders dan je training pauzeren of zelfs helemaal stoppen. Wat kan een oorzaak zijn van steken in zij? Tijdens het hardlopen krijgt je lichaam te maken met vele schokbewegingen. Zowel je knieën, enkels als je bovenlichaam, zoals je buik, moet deze schokbewegingen opvangen en dempen. Wat gebeurt er dan? Je organen trekken samen en bereiden zich voor op de volgende stap. Het kan zijn dat je organen ineens te hevig moeten samentrekken om de schokbewegingen op te vangen. Het gevolg: steken in zij.

Het kan ook zijn dat je lichaam te weinig energie beschikbaar heeft om te zorgen voor de juiste ademhaling. Je komt zuurstof tekort en je lichaam gaat tegenstribbelen. Ook dan kun je steken in zij ervaren.

Soms zijn steken in zij ineens aanwezig en ben je te laat om daarop te reageren. De enige oplossing is je training onderbreken en op het moment dat de steken in zij afnemen, het hardlopen weer op te pakken. Voel je lichte steken in zij en kun je nog verder hardlopen? Probeer dan te focussen op je ademhaling. Adem diep in en adem rustig uit. Zo krijgt je lichaam meer zuurstof en kun je daarmee steken in zij voorkomen.

Maagklachten tijdens het hardlopen

Om maagklachten te voorkomen kun je rekening houden met bepaalde voeding. Sommige voeding helpt maagklachten tijdens het hardlopen in de hand. Denk bijvoorbeeld aan gele en rode ui, knoflook en paprika. Maar denk ook aan peulvruchten. Waarom kunnen deze van invloed zijn? Je lichaam heeft voor onder andere peulvruchten meer tijd nodig om te verteren. Bovendien bevatten peulvruchten veel vezels. De hoeveelheid vezels kan zorgen voor buikpijn tijdens het hardlopen. De onoplosbare vezels hebben een positief effect op je darmen, maar tijdens het hardlopen kunnen deze vezels je ook aardig in de weg zitten. Mijn advies: voorkom vezelrijke voeding voor een training of wedstrijd om maagklachten tijdens het hardlopen te voorkomen.
Onoplosbare vezels zijn wel erg nuttig om obstipatie te verhelpen. Wil je daarover meer lezen? Klik dan hier voor mijn blog over Obstipatie: zorg voor voldoende vezels en vocht en verbeter je stoelgang!

Timing maaltijd

Als de maag te vol zit tijdens het hardlopen, dan kan dit tot maagklachten tijdens het hardlopen tot gevolg hebben. heb je geen tijd gehad om te eten voor het hardlopen? Het is wel belangrijk dat je jouw lichaam voorziet van energie om lekker te kunnen hardlopen. Kies eerder voor een banaan, dan voor een volkorenboterham. De hoeveelheid vezels in de volkorenboterham kan voor je lichaam net teveel zijn om tijdig te verteren.

Sportvoedingsadvies op maat

Heb je buikpijn tijdens het hardlopen, steken in zij of maagklachten? En wil jij dit vanaf nu toch echt zoveel als mogelijk voorkomen? Ben je benieuwd hoe je dit met de juiste voeding op het juiste moment kunt voorkomen? Als sportvoedingsdeskundige in Zaltbommel begeleid ik je graag!

Meer weten? Kijk dan eens naar mijn vernieuwde programma Wayve Food & Run.