Herstel je spieren na het hardlopen: ontbijt met chiazaad

Herstel van je spieren na het hardlopen

Herken je dat gevoel? Na een rondje hardlopen of na een wedstrijd ben je de daggen erna nog erg vermoeid. Je hebt een slaperig gevoel en je spieren, vooral in je benen, voelen ook vermoeid aan. Wat kan een oorzaak zijn?

Het kan zijn dat je na het hardlopen te weinig hebt gegeten, zodat het voor je lichaam moeilijk is om goed te herstellen. Niet alleen direct na een wedstrijd, maar ook de dag na de wedstrijd is het belangrijk om je reserves aan te vullen. Na een training of wedstrijd ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Eiwitten helpen onder andere om deze scheurtjes te herstellen.

Tip: een ontbijt met Griekse yoghurt, chiazaad en kiwi draagt bij aan een goed herstel van je spieren na het hardlopen. Maak het ontbijt, zet het een nacht in de koelkast en geniet de volgende ochtend van een heerlijk en voedzaam ontbijt! En door de kurkuma, gemberpoeder en kardemon is het ontbijt extra voedzaam. Deze kruiden werken ontstekingsremmend.

Chiazaad — > rijk aan eiwitten — > nodig voor herstel van je spieren en voor de opbouw van weefsel in je lichaam. Chiazaad draagt tevens bij aan een betere opneembaarheid van calcium uit voeding. Griekse yoghurt is rijk aan calcium. Chiazaad en Griekse yoghurt zijn dus een ideale combinatie!
Ook is chiazaad rijk aan omega 3 — > werkt ontstekingsremmend.

Recept voor 1 persoon:
* 200 gram Griekse yoghurt
* 30 gram chiazaad
* 1 tl kurkuma, 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemon
Neem een afsluitbare pot en voeg alle ingrediënten bij elkaar. Meng goed door elkaar. Doe de deksel op de pot en zet voor een nacht in de koelkast. Maak de volgende ochtend het ontbijt af met stukjes kiwi. Kiwi bevat een grote hoeveelheid vitamine C. Je lichaam kan na een wedstrijd extra vitaminen gebruiken, waaronder vitamine C. Smakelijk!

Ervaar je wel eens maag- en darmklachten tijdens het hardlopen? Erg vervelend! Wil jij daarover meer weten en wil jij weten hoe je met voeding deze klachten kunt vermijden? Lees dan mijn blog over maag- en darmklachten bij hardlopen. Klik hier voor de blog.

Gezonde groet, Ellen
Voedingsdeskundige Zaltbommel